Maar wat is precies een cruciaal gesprek en hoe voer je dat?
Het overkomt jou ongetwijfeld ook, lastige zaken zijn nou eenmaal niet te vermijden. Iedere ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met een lastige kwestie met een werknemer. Om de hete brij heen draaien, is zinloos en brengt voor beiden veel aarzeling, getreuzel en spanning met zich mee. Uitstellen van het gesprek is ook
al geen goed idee. Een ander het gesprek laten voeren, daar komt meestal niet de oplossing uit die jij in gedachten had. Er is maar één manier om lastige kwesties het hoofd te bieden en dat is: samen in gesprek gaan.
Dat is in veel gevallen zeker niet gemakkelijk. Sterker nog dat is vaak zelfs heel erg lastig.
Als jij lastige kwesties liever beter zou willen aankaarten, dan is dit artikel voor jou!
Denk je bijvoorbeeld wel eens:
• kwam ik maar eens wat minder lomp uit de hoek!
• kon ik nou maar eens echt zeggen wat ik bedoel!
• was ik maar niet zo uit mijn slof geschoten!
• had ik het maar niet zo lang uitgesteld!
• kon ik maar beter luisteren!
• was ik er maar niet over begonnen!
• waarom schieten mij argumenten altijd achteraf te binnen!
Deze zaken bedenk je altijd achteraf. Dat komt omdat je in een situatie verzeild bent geraakt, waarin je je niet prettig voelt en waarin je je liever niet begeeft. De oorzaak is soms dat je een gesprek slecht hebt gevoerd of omdat je het gesprek juist helemaal niet hebt gevoerd. Dat gesprek was wél nodig om zaken helder te krijgen of om de situatie te verbeteren.
Vervelende situaties op de werkvloer zijn er in alle soorten en maten. Herken je deze voorbeelden?
Hij praat geen onzin, waarom luistert er niemand naar hem
Iedereen waarschuwt voor ongelukken, maar niemand ‘pakt het op’
Die éne werknemer is de ‘rotte peer’ in mijn organisatie en blijft de sfeer verpesten
Collega’s en managers blijven ver weg van ‘schurende’ feedback geven
Aan alle geanalyseerde voorbeelden ligt steeds dezelfde basisfout ten grondslag.
De zaken die er namelijk écht toe doen, de écht belangrijke zaken worden niet ‘aangeraakt’ in het gesprek. Het is zelfs heel vaak zo dat dat waar het écht om draait, angstvallig onbesproken blijft. Soms wordt het wel besproken, maar dan niet met de mensen die het betreft.
Bedrijven waar meer en effectiever met elkaar gesproken wordt over lastige kwesties, zijn succesvoller en daar worden betere resultaten geboekt.
Als je nu denkt:
nog meer gel*l op de werkvloer, voor mijn gevoel doen we niks anders dan vergaderen en overleggen!
Dat kan ik mij voorstellen. Ik spreek wel eens managers die meer dan de helft van hun tijd kwijt zijn aan besprekingen en overleggen. Dat klinkt inderdaad veel, maar toch kan dat een goede zaak zijn. Zonder met elkaar te overleggen, is er namelijk geen samenwerking. En van samenwerking is nog geen organisatie slechter geworden.
Als je dan overlegt, zorg er dan wel voor dat die gesprekken nut hebben. Houd het belang in de gaten en ga met concrete afspraken de deur uit. Soms wordt er oeverloos overlegd en dat gaat eerder ten koste van de samenwerking dan dat de resultaten daar beter van worden.
Neem je dus voor om de écht belangrijke (en soms pijnlijke) onderwerpen ter sprake te brengen. Onderwerpen die aangekaart moeten worden om de organisatie te behoeden voor mislukkingen en ongevallen. Of omdat er zich een mooie gelegenheid voordoet, waar je als organisatie op moet reageren.
Als leidinggevende (ondernemer) zul je je dus moeten bekwamen in het voeren van die lastige gesprekken met je werknemers. Gesprekken waarin soms pijnlijke onderwerpen, die cruciaal zijn voor het succes dat jij met je onderneming wilt bereiken, aan de orde komen.
Als je je dat eenmaal eigen gemaakt hebt, dan heb je daar een leven lang gemak van. Niet alleen jijzelf profiteert daarvan, maar ook de mensen om je heen worden resultaatgerichter als jij beter communiceert. Een goed gesprek is vaak de enige weg naar een zo goed mogelijke uitkomst. Zelfs als jouw medewerkers het niet gewend zijn om met elkaar in gesprek te gaan, kun je veel beweging krijgen als je lastige kwesties niet langer laat liggen.
In mijn volgende blogs, deel ik inzichten, tips, technieken, spelregels en stappenplannen die je gaan helpen om betere uitkomsten te bereiken in al je toekomstige gesprekken met werknemers. Doe er je voordeel mee (zowel zakelijk als privé)!
Annette Koevermans
www.koevermanscoaching.nl
annette@koevermanscoaching.nl
M: 06-54233855